Direktlänk till inlägg 9 juli 2012
Ja en pefekt bakdag har det varit idag, regnet har både öst och droppat ner hela dagen :(
Startade hårt och satt två degar på jäsning. En bulldeg, en bröddeg och 2st kakdegar. När det var gjort började jag ju fundra hur jag tänkte =) Lätt att slå ihop en massa degar, men de är ju liksom inte klara bara för det :)
Medans degarna jäste slog jag ihop sockerkakssmet. Gjorde min vanliga höghöjdskaka, men delade upp den i två formar denna gång så det blidde två sockerkakor. Gick kanon det å :)
SAFFTIG SOCKERKAKA
100g margarin
2 dl mjölk
4st ägg
4 dl strösocker
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpullver
4 tsk vaniljsocker
Smöra och bröa formen/arna. Tag lite av vetemjölet och blanda med bakpullver, vaniljsockret.
Smält smöret och häll i mjölken (vätskan får gärna vara lite varm när den blandas i)
Vispa ägg och socker poröst. Blanda i mjölet och smörvätskan, till en jämn smet, blanda till sist i de andra torra ingridienserna. Häl i formen och grädd i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 35-40 min
********
Sedan var det läge att fixa till matbrödet... Enkelt och gott bröd...
LÅNGPANNEBRÖD
50g jäst
50g smör
5dl mjölk
2msk honung
2msk olivolja
1msk salt
0,5dl solrosfrön
0,5dl linfrön
0,5dl rågkross
13-14 dal vetemjöl
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och häl i mjölk och honung, värm till 37 grader. Häll lite av degspadet på jästen så den löser sig.
Tillsätt resten av degspadet + de torra ingridienserna, spar lite vetemjöl till utbakningen.
Låt degen jäsa ca 45 min. Klä en långpanna med bakplåtspapper
Knåda degen ytterligare, ev kavla den. Tryck ut degen i långpannan och låt jäsa ytterligare 45 min. Skär rutor med mjölad kniv. Grädda mitten av ugnen i 225grader ca 12 min....
********
Sedan var det dags för dom gudomligt goda sockerbullarna, ja de heter enlig receptet Birgittas bullar, men med tanken på allt socker så passar det första bättre =)
SOCKERBULLAR
50g jäst
2 dl socker
2 st ägg
200g margarin
2 dl grädde
2 dl vatten
10-12 dl vetemjöl
FYLLNING
smör
4msk socker
4msk vaniljsocker
Smula jästen i en bunke och rör ut det med strösockret till en smet.
Smält margarin och häll i grädden och vattnet, värm till 37 grader. Blande jästsmeten med degspadet.
Blanda allt och knåda till en smidig deg. Låt jäsa 30min eller mer
Dela degen i två bitar. Kavla ut degen, bred på smör och ha på strö- och vaniljsocker. Vik sedan degen så den blir dubbel.
Skär sedan i ca 2cm breda remsor, snurra remsorna och forma till snurror.... Låt bullarna jäsa 30 min. Grädda sedan i 225 grader ca 10 min.
När dom är varma penslar man dom med smör, (jag använder flytande margarin) och doppa dom i strösocker, lägg på galler och låt svalna.
Tipps: Bullarna är väldigt varma när man ska pensla och sockra. Jag sätter på mig hanskar, sånna där latex handskar, så skyddar jag fingrarna lite från de varma bullarna...
******
När jag ändå var på G så gjorde jag mig en Mockabit, ja detta är väl ett bakverk med många namn, snoddaskaka är ett vet jag...
MOCKABIT
4st ägg
4dl strösocker
2dl mjölk
4 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpullver
2 msk kakao
300g margarin
6dl vetemjöl
FYLLNING
400g florsocker
8 msk kallt kaffe
2 msk kakao
4 tsk vaniljsocker
Smöra en långpanna med höga kanter. Smält smöret. Blanda lite av mjölet med resten av de torra ingridienserna.
Vispa ägg och socker poröst. Blanda i det rena" vetemjölet allra sist blandar du i vetemjölsblandningen. Häll i smeten i långpannan och grädda i 200 grader.
Fyllningen görs å läggs på när kakan svalnat, strö på cocoos.....
********
Efter detta tog jag en paus och rastade hundar och var i väg och köpte mera ägg :)
Avslutade denna bakdag med att göra en ananaspaj. Första gången jag gör en sådan så det ska bli spännande och se vad det blir :)
Pajdeg | ||
1 dl | ||
3 dl | ||
1 tsk | ||
150 gram | ||
Fyllning | ||
400 gram |
2 dl |
0,5 dl |
2 tsk |
1 st |
1. Börja med pajdegen. Smält smöret och ställ det åt sidan.
2. Blanda mjöl, socker och bakpulver i en stor skål. Häll över det av svalnade smöret och blanda till en deg. Det blir en ganska grynig massa.
3. Tryck ut degen i pajformen. Det går bra att använda en vanlig pajform, men helst en med löstagbar botten.
4. Blanda ihop fyllningen. Lägg ananas, creme fraiche, socker, vaniljsocker och ägg i en skål och blanda ordentligt.
5. Häll upp fyllningen i det obakade pajskalet. Grädda i mitten av ugnen, 200 grader i 30 minuter. Låt pajen svalna före servering.
*******
Men vänta vart tog kakorna vägen????
Ja den degen den ligger kvar i kylskåpet och det ska den få göra tills i morgon oxå. En stor fördel det med kakdeg. Orkar man inte så gör det inget =)
Nacken min som blir bättre, men just att knåda deg och kavla si det gillade den inte, så att ställa mig så här på slutet och knåda kakdeg tänker då jag rakt inte göra :))
Säger goder natt nu jag och hoppas på lika bra sömn i natt...
Jo visst är det så, men just i detta läge jag är i just nu hade det vart enklare att jobba så man slipper fundera och tänka så mycket. Lite av en nystart i mitt liv igen då..... lyser och det är 17grader i solen nu kl 09 :) Vet väl ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 |
4 | 5 |
6 |
7 |
8 |
|||
9 | 10 |
11 | 12 |
13 |
14 |
15 |
|||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
21 | 22 | |||
23 |
24 |
25 | 26 |
27 |
28 | 29 | |||
30 |
31 | ||||||||
|