Alla inlägg under april 2012

Av annica johansson - 5 april 2012 19:07

....lite tillåtet.

Efter inrådan med sjukgymnasten ska jag ju vara väldigt försiktig med vad jag gör, men för den skullen ska jag inte sluta med allt, huvudsaken är att jag håller rygg och nacke i rak position, vilket inte är helt enkelt och många moment man gör i det dagliga livet inebär att man  böjer på sig (har jag insett nu) 


Jag gnällde ju lite över mitt fotande för honom, han lugnade mig å sa, bara du gör det med måtta och INTE har kameran runt nacken och tänker på hållningen! Han tycker jag ska fortsätta mina skogspromenader och det gör jag så gärna, dels trivs jag ju där och smärtan lindras av dessa promenader :)


Har dock undvikit kameran men i dag fick den följa med och jag skötte mig bra vad det gälde hållning och mängd :)




 


Det går undan vid första släppet....


           


Fikapaus


   

Ja även hundarna hade matsäck med sig....





Vi kom fram till ett av Kellys badplatser. Liten isskorpa fanns där som hon tydligen inte ville ha där... 

 

Man kan ju sparka bort den eller....






Knuffa bort den eller.....


 

Bita bort den =)

Alla sätt är bra utom dom dåliga.....


 


Av annica johansson - 4 april 2012 12:30

   











 

Av annica johansson - 4 april 2012 11:53

Men först tar vi nått kul :)


Gick ut på bron och satte mig i solen, solen värmer och fåglarna kvittrar :) förövrigt är det alldeles tyst där ute "njuter" Hör ormvråkens skri, kollar upp mot den klarblåa himlen och får syn på ett par som dansar, så vackert! Stilig fågel mot denna himmel...bara å njuta av skådespelet :)))



 

                


Igår var jag till sjukgymnast och läkare.


Sjukgymnasten var lite bekymmrad över att min smärta i underarmen inte vill ge sig så han ville prata med en annan sjukgymnast. Han ringde i dag och vi har bokat in en tid där båda ska titta på mig. Övrigt är det bara att köra på med övningen.


Läkaren sjukskrev mig två veckor och sen ska vi kolla upp hur det är med mig igen. Han skrev en remiss till Gävle för att kolla upp mina nerv och muskelinpulser i armen. När jag kom hem så googlade jag på det för inte kom jag ihåg vad han sa att det hette =) Men här nedan kan man läsa lite om det, var lite svårt att hitta en text som var begriplig, de flesta var på läkarspråk....

ENeG-Elektroneurografi

Elektroneurografi
Vid denna undersökning bestäms ledningshastigheten i motoriska (utåtgående) och sensoriska (inåtgående) nerver genom elektriska stötar på olika punkter längs nervernas sträckning och uppfångande av svar med ytelektroder. Denna undersökning innebär inga stick, men medför ändå visst obehag då en serie elektriska stötar kommer att ges. Någon skaderisk finns inte, då det endast är nerver på armarna och benen som undersöks, och det rör sig om stötar med svag strömstyrka.

Hur många olika nerver som kommer att undersökas bedöms för frågeställningen, men endast ett begränsat antal nerver är möjliga att undersöka med denna teknik.

F-svar
Denna undersökning brukar inkluderas i Elektroneurografi-undersökningar. Den innebär att man bestämmer tiden mellan påverkan och reaktion till de sena svar som ses vid yttre elektrisk stimulering av motoriska nervceller. Tiden mellan påverkan och reaktion kommer att återspegla impulsfortledningen längs hela den perifera nervens sträckning, inklusive roten, och kan därför tidigt ge utslag vid exempelvis polyneuropati (nervsjukdom som drabbar armar och ben).

Denna undersökning görs när man misstänker:

  • Polyneuropati (nervsjukdom som drabbar armar och ben).
  • Guillain-Barrés sjukdom (förlamningstillstånd som symmetriskt drabbar armar och ben, och ibland även andnings-, ansikts- och svalgmuskulaturen).
  • Cervicala och lumbosacrala rotskador (rotskador i halsryggmärgens och länd- och korsryggsregionens nerver). 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Av annica johansson - 3 april 2012 07:03

Ja bakslag i vädret blev det i går då det började toksnöa....


 



Kyligt blev det så det var bara å sätta fart på kaminen å dra på sig raggisarna och tjocktröjan....




I dag tisdak vaknar man upp till -8 grader!!! Men hallå!!! bakslag kan jag acceptera men detta, känns inte ok.....




Enda man kan hoppas på är att fästingarna som vaknat får sig en riktig knäpp och bara försvinner..hehehe

Solen lyser doch i dag den har ju haft lite svårt de sista dagarna att ta sig igenom alla hämska moln....


********

I dag har jag skit ont i min arm :( är så förbenat less på detta nu!!!!

Ska till sjukgymnast och läkare i dag, bara å hoppas att de kan hjälpa mig nu! Fast jag vet egentligen inte med vad så här på en gång, det enda jag vill är att få bort smärtan i armen på en gång helst i går......... Å nå trollkarlar är ju inte de så......


Men i allt elände så har jag ju kvällen att se fram emot. Då är det ju dax för hockey igen :))))))

 


   

Av annica johansson - 1 april 2012 08:09

Man ska inte gnälla men nu är jag så förbenat less på denna smärta och att det inte går att göra nått, bara att skriva detta gör svinaont, varför gör jag det då???? Vill dokumentera detta för min egen skull, har provat att skrivit på papper men att hålla i en penna det går inte...


Har fått bra övning av sjukgymnasten som gör att den akuta smärtan försvinner, men den är tebax efter 10-20 min.


Övningen jag gör är: Jag lägger mig uppe vid trappen och låter huvud och hals hänga fritt utför trappan, sen ska jag hålla huvudet rakt och dra in hakan, sen böja bak huvudet så långt det går med indragen haka, sen släpper jag upp hakan och går ner hela vägen och där skakar jag lätt på nacken.


Denna övning ska helst göras en gång i timmen, men insett att det är omöjligt (det sa ju även sjukgymnasten) men gör den så ofta jag kan iaf. 


Ett gott tecken i det hela är att jag har börjat fått sovit på medecinen jag fått. Äter muskelavslappnande (paraflex) och smärtstillande (tradolan) Sover kanske för bra på dom =)


Vi var till Citty Gross och handlade i går, ja jag bara gick och pekade på vad vi skulle ha, provade och tog ner fyra påsar tackokrydda men se det gjorde ont :/ Vid hemkomst tog jag pillren, somnade av i 3 timmar. Var å käkade tackos med grannarna, la mig igen vid åtta, somnade vid nio och sov hela natten till kl 7 i morse. Så underbart att ligga i sängen för smärtan försvinner, kommer tebax bara jag kliver upp :( Min övriga rygg skriker av smärta när jag blir liggandes så där länge, inte bra, men hur ska man kunna hitta balansen??? 

Vila i lagom längd så nacken får den vila den behöver men ej för llångt så övrig rygg mår bra...

Att röra på sig både rätt och lagomt för att inte överbelasta nacken.....


Man skulle ju kunna tro att smärtan från nacken är den största boven i detta men den smärtan där den kan jag leva med. Smärtan i armen däremot är olidlig. En konstant brännande huggande smärta med bortdomningar, ingen kraft alls i den, när det gör som mest ont, smärtan går som en bergochdalbana, på en skala rån 1-10 skulle man kunna säga att smärtan vandrar från 5-10 under dagen....


Nedan kommer lite fakta om mitt problem som jag hämtat från nätet...




Om diskbråck i nacken

Du känner troligen till diskbråck i nacken (cervikalt diskbråck), även om du inte vet att denna typ av nackont kallas så. Smärtan beror på att en disk i nacken brister så att diskens innanmäte trycker mot omgivande nerver i halsen. För vissa kan ett behandlingsalternativ vara att ersätta den skadade disken med en konstgjord disk.

Nacksmärta och andra symtom som orsakas av diskbråck är vanliga problem för många vuxna. Halsen består av många olika anatomiska strukturer, bland annat muskler, ben, ligament och leder. Varje struktur har nervändar som kan påverkas vid störningar av strukturen och ge smärta.

Definition

Vävnaden mellan kotorna i halsen kallas intervertebrala diskar. Diskarna består av ett mjukt, geléaktigt innanmäte och en hård omgivande hinna.

De intervertebrala diskarna skapar en led mellan varje kota i halsryggen så att den blir rörlig. När diskarnas yttre hölje går sönder kan det mjuka innanmätet tränga ut genom öppningen – det bildas ett diskbråck.

Orsaker

När vi åldras blir diskarna i ryggraden mindre flexibla och elastiska. De ligament som omger diskarna blir skörare och går lättare sönder. Ett diskbråck kan ge tryck på intilliggande spinala nerver (radikulopati) eller på ryggmärgen (myelopati) och orsaka smärta.

Symtom

Ett diskbråck i nacken kan orsaka nacksmärta, smärta som strålar ut i armen, smärta i axlarna och domning eller stickningar i armar och händer. Smärtupplevelsen och typen av smärta kan variera från molande och svårlokaliserad till en skarp, brännande smärta på en viss punkt.

Oftast är smärta både i armarna och i nacken de första tecknen på att nervrötterna irriteras av ett problem i nacken. Symtom som domning, stickningar och särskilt svaghet i armmusklerna är varningstecken på att det kan röra sig om ett allvarligt problem. Svaghet i armarna är definitivt ett tecken på att du bör söka läkare för din nacksmärta.

Riskfaktorer

Den nötning och förslitning av ryggraden som kommer med åldern kan ge diskbråck i nacken. Diskbråck kan också orsakas av repetitiva rörelser eller av en skada på ryggraden.

Diagnos

Diagnosen diskbråck börjar med en grundlig fysisk undersökning av nacke, armar och ben. Läkaren kontrollerar rörlighet och rörlighetsomfång i nacken och tittar efter tecken på att nervrötterna eller ryggmärgen påverkas av ett diskbråck.

Läkaren kan be dig markera i ett diagram var du har symtom i form av smärta, domning, stickningar eller svaghet. Det kan också hända att du får göra en röntgenundersökning eller en magnetresonanstomografi.


(Infon hämtad från http://www.medtronic.se)


Områden av smärta och domningar i cervicalt diskbråck


Bilden ovan visar vilken kota som krånglar och för mig är det halskota nr 8 den sista halskotan.

Presentation

Gästbok

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4 5
6
7
8
9
10
11
12
13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2012 >>>

Länkar

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Tidigare år

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards